Stiže berba … pripreme za proizvodnju rosé vina

Iako nastava još nije počela, naše vrijedne učenice koje su sudjelovale na mobilnosti u Slovačkoj trenutno ispituju slast u našem školskom vinogradu koji je edukativnog karaktera i služi učenicima kako bi u njemu pratili cijeli proces od sadnje, uzgoja, obrade i berbe grožđa. Učenice pomoću refraktometara mjere slador u grožđu te na taj način određuju kada je najpovoljniji trenutak za berbu crnih(crvenih) sorata grožđa, a koje će se u našoj školi koristiti za proizvodnju rose vina. Pigmenti koji daju boju vinima nalaze se u pokožici grožđa. Svježe iscijeđeni sok od grožđa je proziran, ali kad se kratko vrijeme ostavi sa svojom pokožicom, prelazi u suptilnu ružičastu boju. Što duže sok provede u kontaktu sa svojom pokožicom, tamnija će biti nijansa ružičaste boje i obrnuto. Vrhunsku kakvoću vina postići ćemo, osim dobrog i zdravog grožđa, kvalitetno pripremljenim podrumom, čistim posudama i ostalim priborom koji se koristi tijekom prerade, te kontroliranom preradom i fermentacijom mošta. Zato učenici koji su sudjelovali na mobilnosti u Slovačkoj upravo to čine, sudjeluju u pripremnoj fazi berbe grožđa te primjenjuju stečena znanja mobilnosti u školskom podrumu i na vlastitim OPG-ima jer podrum je ogledalo svakog vinara.

Karakteristike Rosé vina

Ne postoji jedinstvena vrsta roze vina. Vino može varirati od vrlo slatkog rosea do vrlo suhog rosea. Bilo koja sorta grožđa tamne kože može se koristiti za izradu roze vina. Mi u našoj školi radit ćemo rose vino od sorte Cabernet Sauvignon. Karakteristike rosé vina rezultat su primjene jedinstvene tehnologije u njihovoj proizvodnji. Osim toga, ovisno o postotku šećera, vina mogu biti suha ili slatka. Mogu se praviti mirna, polupjenušava ili pjenušava , ali mi ćemo raditi mirna vina jer su ona svježa ,lagana , harmonična sa slatkastim završetkom. Profinjeni mjehurići u vinu odraz su velike ljubavi koju je vinar posvetio ovoj vrsti vina kako smo to naučili u Slovačkoj.

Meteorološka stanica

U sklopu projekta učenici su prezentirali proces korištenja meteorološke stanice našim djelatnicima. Objasnili su im dijelove meteorološke stanice te kako očitati izmjerene rezultate i koristiti ih u narednom periodu, počevši na proljeće kada se u vinogradu mogu početi razvijati bolesti. Također su najavili i izradu mobilne aplikacije koja nije bila obuhvaćena ovim projektom, a koja će biti spremna za korištenje na proljeće i olakšat će korištenje meteorološke stanice i izmjerenih podataka.