Tijekom proteklog tjedna učili smo i sudjelovali u tehnologiji proizvodnje rose vina. Škola u Modroj proizvodi rose vino iz sorti Frankovka i Merlot. Učenici su razvili vještine razlikovanja boje rose vina koje može biti blago roza, roza boje trešnje te svijetlo roza.Učenici su također u vinskom podrumu škole u Modroj, pod mentorstvom prof. ing. Rastislava Schőna, laboratorijski iz uzorka rose vina , škroba kao indikatora i joda određivali slobodan sumpor. Svaki učenik napravio je samostalno analizu te tako savladao metodu praćenja količine sumpora u vinu tijekom sazrijevanja.
U petak smo upoznali Trnavu – stari kraljevski grad u malokarpatskoj regiji gdje se nalazi trećina slovačkih vinograda. Putovali smo vinskom cestom kroz vinograde te smo posjetili vinariju Mrva & Stanko i degustirali njihova vina (Pino sivi, crni , Cabernet Sauvignon rosé i Frankovku modrá rosé). Učenici su se u vinskom podrumu upoznali s procesom sazrijevanja vina u posebnim barrique bačvama , te vinoteku u obliku rotunde, kao i atraktivan način pohrane vina.